İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Okuma Süresi 5 dk

Photo of author

Onur Can Baysal

Yazar

irmik helvası

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Čas branja 5 min

Photo of author

Onur Can Baysal

Avtor

İrmik helvası nasıl yapılır?

İrmik besin değeri yüksek bir ürün olmasının yanında oldukça ekonomik bir üründür. Gün içerisinde caniniz tatlı istediğinde hemen yapabileceğiniz tatlılardan biridir irmik helvası. İyi bir irmik helvası nasıl yapılır sorusunun cevabi malzemelerin tam ölçüde olmasıdır. Toplamda 4 temel malzeme ile hemen hemen herkes bu tarifi uygulayabilir.

Malzemeler;

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • Çam fıstığı veya ceviz

Hazırlanışı;

  • İlk olarak tereyağı veya margarini pilav tenceresine alalım. Pilav tenceresi basık ve yayvan olan tencere tipidir. Karıştırmak daha kolay olsun diye teflon olursa yapışma da olmaz.
  • Eriyen yağın üzerine fıstıklar eklenir ilk olarak. Beyaz olan çam fıstıkları altın rengine dönene kadar kavrulur.
  • Sonrasında irmik eklenir. 1 su bardağı irmik yağ ile iyice kavrulur. Rengi koyulaşmaya başladığı an şeker eklenir.
  • Şeker ve irmik bir kaç dakika kavrulmaya dem eder.
  • Son olarak 1 su bardağı süt ve su tencereye eklenir. Kavrulan ürünler çok sıcak olduğundan dolay su eklenirken ani bir kaynama cof diye bir ses gelir. Karıştırmaya devam.
  • Tipki pirinç pilavı yapar gibi ocağın altı kısılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Seyrek olarak karıştırmaya devam edilir.
  • Suyu tamamen azalınca ocak kapatılır ve dinlenmeye birikilir.
  • Dinlenme süresi 10 dk. falan yeterli olur. Bu süre sonunda helva son kez karıştırılır ve servis edilir.
irmik helvası nası yapılır
irmik helvası nası yapılır

İrmik helvası süt ile mi su ile mi yapılır?

İrmik helvası sadece su ile yapılırsa oldukça kıvamsız ve lezzetsiz bir urun elde edebilirsiniz. Sadece süt ile yapılır ise oldukça yapışkan tane tane ayrılmayan kalıp gibi bir helvanız olur. O nedenle yarı yarıya oranla hem su hem sut kullanılması durumu dengeler.

1 bardak irmik kaç bardak su?

İrmik ve eklenecek su oranı çıkacak urunun en temek taşıdır diyebiliriz. 1 su bardağı irmik kullanıyorsak 1 su bardağı su ve 1 su bardağı sut kullanmalıyız. Sadece su kullanarak yapılacaksa helva 1.5 su bardağı su koyulmalıdır. Suyu fazla koymanız durumunda helva cıvık olur ve kalıpla şekil almaz.

Tane Tane İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

İrmik helvasının tane tane dökülmesinin püf noktası çok iyi bir şekilde kavrulmasıdır. Yağın içine irmikler eklendikten sonra ortalama olarak 15-20 dakika irmikler sürekli karıştırılarak kavrulur. İrmik eklendikten sonra bırakayım da başka bir isi halledeyim deme sansınız yok. Biraz yorucudur ama aralıksız olarak karıştırmanız gerekir. Yağ ile iyice içli dişli olan irmiklerin her tarafı eşit renkte kavrulması halinde helva tane tane olur.

Cevizli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Cevizli irmik helvası nasıl yapılır için gereken malzemeler;

  • Bir bardak irmik
  • Bir bardak toz şeker
  • Bir bardak su
  • Bir bardak süt
  • 2 kaşık tereyağı
  • Yarim bardak ceviz içi

Tereyağı tencere içinde eritilir ve hemen cevizler eklenir çok fazla kavrulmadan ardından irmik eklenir ve bu şekilde 15 dakika boyunca karıştırılır. Hiç ara vermeden devamlı karıştırın. Irkimler renk değiştirince seker eklenir. Karıştırmaya 1-2 dakika daha devam edilir ve sut ve suyu eklenir. Ocak kısık ateşe alınır ve içini çeke çeke suyun bitmesi beklenir. Suyu bitince 10 dakika dinlendirilir servis edilir.

cevizli irmik helvası nasıl yapılır
cevizli irmik helvası nasıl yapılır

1 Bardak İrmik Helvası Kaç Kişilik?

1 bardak irmik ile yapılan irmik helvası ortalama 4 kişilik olur. 1 bardak irmik içine 1 bardak su, 1 bardak süt, 1 bardak şeker eklediğimiz düşünülür ise toplamda 4 bardak urun giren tencerede 4 bardak irmik helvası çıkacaktır. Buda 4 kişilik helvaya tekabül eder.

  • 1 Bardak irmik ile 4 kişilik
  • 2 bardak irmik ile 8 kişilik
  • 3 bardak irmik ile 12 kişilik irmik helvası elde edebilirsiniz.

1 Bardak İrmik Helvasına Kaç Bardak Şeker Konur?

1 bardak irmik ile yapılan bir irmik helvasına 1 bardak şeker konur. Az şekerli olsun derseniz bunu 1 çay bardağına indirebilirsiniz. Çok seker koyulmaz helva sert olur ve tadı bozulur. Ortalama olarak 1 su bardağından biraz fazla yada bir su bardağından 1 parmak eksik şeklinde tercihler yapılması önerilir.
Şekeri sıvılardan sonra ekleyenlerde vardır mutlaka ancak şeker kavurma esnasında eklenir. Bu sayede irmik ile şeker beraber bir miktar kavrulduğu esnada hoş bir kokuya sahip olurlar.

İrmik Helvası Nasıl Yapılır Ve Saklanır?

İrmik helvası içerisindeki malzemelerden dolay buzdolabında saklanır. Buzdolabından çıkarmanız halinde mikrodalga fırında tekrar ısıtarak sıcak servis yapabilirsiniz. Kısık ateşte devamlı karıştırmak suretiyle de ısıtma işlemi yapılır. İrmik helvası taze taze yenirse daha iyidir.
Buzdolabında saklanmayan irmik helvası bozulma durumu ile karsı karsıya kalabilir. İçerisinde sut olan bir urun olduğu için kesinlikle buzdolabında saklanmalıdır.

İrmik Helvası Nasıl Servis Edilir?

Her yerde bulunan gösterişli pilav kalıpları ile veya bir kase yardımı ile pasta tabağına konur üzerine tarçın veya vanilyalı dondurma eklenerek servis edilir. Çok daha farklı sunum şekilleri için irmik helvası kalıbına rulo kat ekleyebilirsiniz. İrmik helvası kolay sekil alabilen sade bir tatlı olduğu için sunum açısında geniş yelpazeye sahiptir. İster renkli meyve ile ister sade bir şekilde sunum yapabilirsiniz.

Sıvı Yağ İle İrmik Helvası Yapılır Mi?

İrmik helvası yaparken sivi yağ kullanılabilir. İlk tercih kesinlikle kati yağ olmalı ancak evde bulunmaması durunda sivi yağ kullanarak devam edebilirsiniz. 1 bardak irmik için yarim kahve fincanı sivi yağ kullanmanız yeterli olacaktır. Fazla yağ koymak helvayı güzel yapmaz aksine tadını bozar ve görüntü olarak kotu bir görüntü oluşturur.

Helva yaparken tereyağı kullanılmasındaki ama kavrulma aşamasında çıkan o mis kokusudur. Sıvı yağ ile helva yapabilirsiniz ancak o mis kokulu helvayı elde edemezsiniz. Bir miktar fazla kavurarak hafif kavruk kokusu elde edilebilir.

Lapa Olan İrmik Helvası Nasıl Düzelir?

İrmik helvasının son aksamasında lapa yani çok sulu olduğunu hissederseniz. Tencerenin kapağını kapatmayın ve fazla sivrinin buharlaşarak gitmesini sağlayın. Kapağı açık şekilde helvanızı dinlendirin ve kesinlikle kapağını kapatmayın. Bir sure sonra normal bir hal aldığını fark edeceksiniz. Yine ayni şekilde kuru olan irmik helvası içine su ekleyip pişirmeye devam edebilirsiniz.

Şerbetli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Şerbetli irmik helvası diğer irmik helvaları ile ayni ölçüde malzemeler kullanılarak yapılır. Ancak sıvı malzemeler ve şeker ayni bir kap içerisinde ısıtılarak irmik üzerine eklenir. Tipki bir baklava yapar gibi kuru ve sıcak irmik üstüne sıcak şerbet dökülür.

Malzemeler;

  1. 1 bardak irmik
  2. 2 kaşık tereyağı
  3. Çam fıstığı

Şerbeti için;

  1. 1 bardak seker
  2. 1 bardak su
  3. 1 bardak sut

İrmikler ve fıstıklar yağda kavrulur bu malzemeler kavrulurken başka bir tencere içinde su, süt ve seker kaynatılır. İrmiklerin rengi koyulaştığında kaynamış olan şerbet eklenir ve karıştırarak pişirilir. Ocağın altı kısılır ve şerbeti tamamen çekmesi beklenir.

İrmik helvası nasıl yapılır

Bu şekilde yapılan helvaların cıvık olma ihtimali de yüksek oluyor. Sivi malzemelerin de sıcak olarak eklenmesi buharlanma suresini kısaltıyor ve sıvıların büyük miktarını irmikler alarak şişiyor. Tane tane dökülmesi durumu şerbetli irmik helvası tarifi ile mümkün olmayabilir. Annelerimizin babaannelerimizin yaptığı yöntem ile daha başarılı irmik helvasına ulaşabilirsiniz.

Sizlerde irmik helvası nasıl yapılır konulu makalemiz için görüş ve farklı tarifleriniz hakkında yorum kısmından yorup yapabilirsiniz. Krep nasıl yapılır? Ev yapımı krep tarifi makalemizide okumayı unutmayın lütfen.

burada yayınlandı:

Bilgi

Yorum yapın